搛べ惕

Saturday, March 26, 2011

Lawatan kadet polis 2011 (kuala lumpur) PART 1

Assalamualaikum.

Ni ade sedikit sebanyak gambar holiday aku tu. hehe. yang bukan gambar dari aku. tapi kawan kawan kat facebook aku. nanti aku ceritalah pasal holiday aku. yang ni entry bergambar je.

Tempat lawatan :


  • Makmal forensik polis >>paling best giler. teramat best. 
  • Muzium PDRM 
  • Muzium TUDM >>tempat....hahahaha..nanti aku cerita. tapi ni bukan pasal aku.
  • Masjid yang Siti Nurhaliza nikah (tempat makan dekat ngan masjid ni)

seksyen cap jari
masjid
 CSI

muzium TUDM
CSI. memang superb best. ade story menanti.
masjid

aku menyibuk suda. muzium TUDM.

masjid


tido time. ni time balik. aku baru bangun time ni..hehe
 
CSI lgi.

 time takde aku. aku pergi restroom.
super junior !

 yang pun superb best. nak tengok barang tu palsu or nak
tengok surat pape pun yang takleh nak bace sebab dah di conteng.
memang boleh tengok ah.
 makmal forensik
 shinee plak !
muzium PDRM.
time tengok video.
 
yang baju tu kes rogol. nak cari pape yang boleh
wat DNA. cam air mani, kesan darah.
just boleh nampak ngan kanta n lampu tu je.




gaya bebas.

yang ni aku cerita pasal surat tadi tu. memang superb leh tengok.
 i love islam




cek palsu. boleh tau palsu atau tak.




CSI



bintang. 

wakil lelaki sekalian. huhu

lawa sangat !

muzium PDRM

depan masjid

 Muzium TUDM

yang kes rogol tu.



sebelum pergi dinner kat restoran nelayan.


muzium TUDM

taklimat oleh puan Noraini kat makmal forensik





tamat sudah !

maaf . gambar berterabur. hehehe   :)

36 nasihat yang berguna bagi kehidupan anda.

Kesihatan:
1. Minum air yang banyak.
2. Makan sarapan pagi seperti raja, makan siang seperti seorang pangeran dan makan malam seperti pengemis.
3. Makan lebih banyak makanan yang tumbuh di pohon dan tanaman dan makan lebih sedikit makanan yang dihasilkan pada tumbuhan.
4. Hidup dengan 3 E's -, Tenaga Antusiasme dan Empati
5. Bermain game lebih.
6. Membaca buku-buku lebih dari yang anda lakukan pada tahun 2009.
7. Duduk dalam keheningan minimal 10 minit setiap hari.
8. Tidur selama 7 jam.
9. Muat turun 10-30 minit berjalan kaki setiap hari. Dan sementara anda berjalan, tersenyum.
Kepribadian:
10. Jangan membandingkan kehidupan anda kepada orang lain. Anda tidak tahu apa perjalanan mereka adalah semua tentang.
11. Tidak punya fikiran negatif atau hal yang tidak boleh mengendalikan. Sebaliknya, laburkan tenaga anda pada saat ini positif.
12. Jangan berlebihan. Jaga batas anda.
13. Jangan menganggap dirimu terlalu serius. Tidak ada orang lain tidak.
14. Jangan buang tenaga berharga anda pada gosip.
15. Mimpi lebih apabila anda terjaga.
16. Envy adalah buang-buang waktu. Anda sudah memiliki semua yang anda perlukan.
17. Lupakan masalah masa lalu. Jangan mengingatkan pasangan anda dengan / nya kesalahan masa lalu. Itu akan merosakkan kebahagiaan anda saat ini.
18. Hidup ini terlalu singkat untuk buang waktu membenci siapapun. Jangan membenci orang lain.
19. Berdamai dengan masa lalu anda sehingga tidak akan merosakkan saat ini.
20. Tidak ada yang bertanggung jawab atas kebahagiaan anda kecuali anda.
21. Menyedari bahawa hidup adalah sekolah dan anda berada di sini untuk belajar. Masalah adalah sebahagian daripada kurikulum yang muncul dan beransur hilang seperti kelas algebra tapi pelajaran yang anda pelajari akan berlangsung seumur hidup.
22. Tersenyum dan tertawa lebih banyak.
23. Anda tidak perlu menang setiap hujah. Bersetuju untuk tidak bersetuju.
Masyarakat:
24. Panggil keluarga anda sering.
25. Setiap hari memberi sesuatu yang baik kepada orang lain.
26. Maafkan semua orang untuk semuanya.
27. Luangkan masa dengan orang-orang yang berusia di atas 70 & di bawah usia 6.
28. Cobalah untuk membuat sekurang-kurangnya tiga orang tersenyum setiap hari.
29. Apa yang orang lain fikirkan tentang anda bukan urusan anda.
30. Tugas anda tidak akan merawat anda ketika anda sakit. rakan-rakan anda akan. Tetap berkaitan.
Hidup:
31. Lakukan hal yang benar!
32. Menyingkirkan segala sesuatu yang tidak berguna, indah atau menyenangkan.
33. Namun, baik atau buruk suatu situasi, hal itu akan berubah.
34. Tidak peduli bagaimana perasaan anda, bangun, berdandan dan muncul.
35. Yang terbaik belum datang.
36. Your Inner paling selalu bahagia. Jadi, bahagia.

> saying images

ciri lelaki yang aku tak berkenan.

Assalamualaikum.

akhirnya dapat jugak aku post entry pasal ni. dah lama aku simpan dalam lubuk hati aku ni. tengah malam yang orang tengah syok tido aku nak cakap sikit. ini ciri lelaki yang aku memang kurang berkenan di hati. ini bagi aku lah. tak tau lah korang macam mana pulak. okay. jom kita mulakan.

lelaki hisap rokok.
yang ni memang aku kurang berkenan. aku memang kurang sikit kalau lelaki hisap rokok. aku tak leh bau rokok. busuk! tak suka bau rokok. kalau dia kawan aku, aku boleh terima dia. tapi jangan hisap depan aku sebab aku akan duduk jauh nanti. tak pun aku rampas rokok tu. haha. kes jahat terus. kalau dia pakwe aku, aku memang tak leh terima. tapi aku akan bagi nasihat la kat diorang ni. takkan nak biar je. diorang kena fikir gak. tak semua perempuan boleh terima. tips paling berkesan cari makwe. mana tau sebab terlalu sayangkan makwe dia akan stop hisap rokok. fakta : sebab LELAKI LEMAH BILA DENGAN WANITA!

lelaki rambut panjang
tolonglah jangan simpan rambut panjang. tak serabut ke rambut panjang panjang tu? lelaki rambut panjang bagi aku takde disiplin, tak kemas. aku lebih suka rambut pendek. sedap je mata memandang. tak serabut. kawan ke pakwe ke. dua dua aku reject. tak suka sangat. nak nak rambut panjang muka macam perempuan. nak rambut panjang tu janganlah lebih dari bahu. kurang dari bahu aku leh terima lagi. setakat aku boleh terima okaylah tu. tapi aku mintak berubah.

lelaki kedekut
yang ni aku pantang sikit. nak nak kalau dia pakwe aku. kedekut sikit tu takpe ah. sebab aku tau aku ni baru makwe dia. bukan isteri lagi. tapi kalau melampau sangat aku akan reject ah. kalau takde duit tu kira terima lagi. takkan nak paksa dia suruh kuar kan duit untuk kita. fakta : LELAKI TAK SUKA DI PAKSA. tak percaya test sekali kat kawan, takpun pakwe korang. confirm diorang tak layan nanti. jujur aku cakap, yang perempuan pun jangan lah kedekut sangat. kalau dia memang takde duit, sekali sekala belanja lah dia sekali. nanti dah kawin tak dia sorang nak tanggung. kena ada timbang rasa jugak. baru bahagia kan. =)

lelaki tak gentlemen
memang merana kalau aku dapat pakwe macam ni. sedih teramat sangat. ye ah. cuba fikir kalau kita pergi shopping walaupun sikit, takkan tak nak tolong bawak kan barang tu. ni kedekut tenaga namanya. tak sayang ke kat makwe diorang ni. memang sampai hati lah diorang wat camni. bab bukak pintu kereta yang tu aku tak kisah sangat. dalam hubungan ni kerjasama tu penting. rela ke korang tengok makwe korang penat tapi korang bersenang lenang je. bila dah kawin confirm lah lebih lagi dari ni. kalau korang sayang dia, tolong gentlemen sikit. nanti tak pasal melepas sudah.


setakat ni tu je ah aku leh bagitau. sebab aku pun tak de idea mane nak ulas semua. ni ada satu ayat lelaki yang memang menyakitkan hati bila dengar. tapi ni tak berlaku kat aku okay. tapi kat kawan aku. ayat lelaki tu lebih kurang macam ni.

"kita couple ni just suka suka kan. bukan couple sebab nak kawin. kalau macam tu baik kita putus je. saye pun boleh cari orang lain nak jadi teman hidup. lagi pun kita bukan nak kawin pun nanti. baik sampai sini je hubungan kita."

ayat macam ni ah. aku pun ade tokok tambah sebab tak ingin semua. tapi bila aku dengar rasa nak pelempang je lelaki tu. sesuka hati cakap macam tu. ingat kawan aku tu ape ha? barang mainan kau nak buat macam tu. dia pun ada perasaan. ke kau yang takde perasaan. eh, aku lupa. ego kau tinggi sangat kan. geram aku tau tak.

satu lagi kawan aku kena tipu ngan pakwe dia. bese ah. kenal kat alam maya. lelaki ni memang bodoh ah. nak tipu orang tak kena tempat. cakap dah masuk highway KL tapi tetiba cakap ada kat kajang. kau pusing balik ke camne. actually kawan aku ni nak jumpa ngan pakwe dia tu. lelaki tu pun call kawan aku macam taknak cakap. entahlah. aku yang dengar ni pun dah sakit. kawan aku yang kena tu lagi lah.

okaylah. cukup dah aku cakap pasal ni. malas nak bagi ceramah panjang panjang. tapi aku bersyukur sangat sangat sebab aku dapt pakwe yang takde ciri ciri yang macam kat atas. i'm too happy with him !

maaf kalau bahasa kasar sikit untuk entry ni. dan maaf kalau ada yang terover pr tergedik suda. :)

Friday, March 25, 2011

Cik Epal Contest

Assalamualaikum.

Ni kali ketiga aku join contest. kali ni aku akan join contest oleh CIK EPAL. teruja plak. ni contest julung kali diadakan oleh cik epal. actually contest yang kedua. yang pertama cik epal batalkan sebabnya dia rasa contest tu susah sikit. nak tau tengok sini. 

Syarat syarat memang senang sangat. antaranya ;

@ ambik header blog ni. lepastu tempek dekat entri kau. DAN LETAK dekat SIDEBAR with link entry ni. janji gambar ni ada dekat entri dan sidebar blog kau.


done ! dah tempek. :)


@ dan gambar ni jugak kena letak dekat sidebar blog anda and link kan dekat entri ini
> letak dalam joined kat sidebar navigation tu.


@ Tak kesah gambar apa pon janji gambar tu dalam black and white.


@ tak kesah lah kau umur berapa pon semua boleh join


@ Terbuka kepada semua jantina. tidak kira anda perempuan atau lelaki


@ make sure kau ada blog sebab contest ini hanya untuk blogger sahaja


@ gambar haruslah terang dan kena letak "cik epal contest " yang font "cik epal contest" tu tak payah black and white pon tak apa. font style hape pon tak kesah
@ dah ada gambar buat satu entri bertajuk " CIK EPAL CONTEST " tu je tajuk entri. tajuk tak payah nak panjang panjang dan tak payah nak tokok tambah. Link kan dekat entri ini




@ blog kau haruslah tak ada function disable right click sebab senang kerja aku nak save gambar kau karang. kalau tak boleh right click, aku REJECT sebab menyusahkan aku
> memang dah takde. tapi tak boleh copycat apa yang ditulis dalam blog ni. hee


@ gambar haruslah senonoh ye. aku nak gambar yang kreatif dan terang. jangan menunjukkan sebarang aksi tidak senonoh dalam gambar . kalau sesiapa berani buat tak senonoh, Wajiblah aku REJECT!


@ lepastu ada slogan nak kena buat. slogan berbunyi..


" SAYA MEMBACA BLOG CIK EPAL KERANA ......." (suka hati bape banyak patah perkataan pon kau nak buat , nak buat satu entri pon boleh, nak buat point point pon boleh, nak bagi suggestion pon boleh, janji kreatif!"


@ then tag 2 orang rakan blogger kau


@ paste kan entri yang kau dah buat untuk contest ini ke entri ini di ruangan komen


@ dekat entri korang jangan lupa link kan entri contest ni

itu saja syaratnya. ni aku just copy paste je. nak tau lebih lanjut boleh pergi kat link ni.

untuk memenuhi syarat penyertaan yang aku nak join ni.

gambar :
TADAA!
gambar aku dan kawan kawan dipertandingkan.
klik untuk lebih jelas.


slogan :

Saya membaca blog Cik Epal kerana saya dapat tau banyak tempat tempat makan yang selama ni tak pernah tau pun. Banyak jugak yang saya boleh tau pasal orang kat dunia maya ni. Biasa ah. Kadang jadi katak dibawah tempurung jugak kan. Cik Epal tak hipokrit macam yang diorang kata kat Cik Epal. Blog Cik Epal memang sempoi habislah. Style Cik Epal memang unik dan lain dari yang lain dan semestinya kawaii + lawa sangat !

nak tag :


> eiyraa
> atikah

Done join this contest. ada pape silap Cik Epal bagitau okay !

komen di tagboard.

Tercipta Untukku

BoY :
Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuatku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku
Banyak kata yang tak mampuku ungkapkan kepada dirimu
Aku ingin engkau selalu
hadir dan temani aku
di setiap langkah yang menyakini ku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu
Ku selalu milikmu
Yang menyintaimu
Sepanjang hidupku.

GIRL :
Sungguh hanyalah dirimu yang aku cintai
Dan sungguh ku kan di sisi mu hinggaku mati



BoY :
Aku ingin engkau selalu
hadir dan temani aku
di setiap langkah yang menyakini ku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu
Ku selalu milikmu
Yang menyintaimu
Sepanjang hidupku.

lagu yang selalu aku nyanyi bila aku rindu kat mr mine. aku letak lagu ni dalam blog sebab aku terlalu rindukan mr mine. nampak je aku happy. tapi dalam hati aku, aku rindu dia sangat. hati aku merana sangat. nak sangat jumpa dia. semalam air mata ni tak tahan sangat. maafkan sayang sebab mungkir janji. air mata ni tetap nak kuar. tengah taip entry ni pun aku sebak. air dah mencurah curah. sayang tetap sayang abang. only you in my heart. just want you. i need you.

aku tak tahu nak tulis ape g. aku sebak sangat ni. k da~

Thursday, March 24, 2011

Perhatian.

Assalamualaikum.

Pemilik belog ni nak rehat dulu malam ni. dah lame tak update belog ni. banyak jugak cerita nak tulis nanti. tunggu aje lah. insyaalah bakal di update esok. maaflah. tiga hari ni sibuk duk jenjalan pegi kuala lumpur. ade rombongan. dan disebabkan ini, aku PONTENG sekolah siot. hahaha. memang bagus budak spm ponteng sekolah kan. !_!

okay. entry baru akan cerita pasal lelaki dan rombongan lawatan tu. pic kemungkinan di upload agak banyak. hehe. okay da~

Friday, March 18, 2011